Beleidsbrief Economie van de gastvrijheid.

VZ. ..Als we het over de toeristen industrie hebben, dan loopt Friesland sterk achter op de rest van Nederland. Van de 14 miljoen Internationale bezoekers wist Friesland er slechts 1,8 miljoen naar zich toe te trekken. En op een totale besteding van 10,2 miljard kon Friesland voor slechts 458 miljoen mee profiteren. Uit onderzoek blijkt dat Friesland op de negende plaats staat van de twaalf provisies als we spreken over overnachtingen. Een afname van 1,7% welke sterk afwijkt van de landelijke trend. Ook wat onze Waddeneilanden aangaat, deze weet niet hoger te scoren dan een zevende plaats volgens NIPO research. Terwijl ook ons kroonjuweel “ de watersport “ vergrijst.

Het rapport “economie van de gastvrijheid” spreekt over effect indicatoren

Meer toeristische overnachtingen, meer bezoekers naar trekpleisters halen en voor meer besteding zorgen. Mooie kreten maar dwars op de werkelijkheid..meer mooie kreten als concretisering in samenspraak, bestuurlijke taskforce, calls to action en Qualitie Destination doorspekken dit rapport en roepen vraagtekens op.

KH2018 moet een bezoekersmagneet van formaat worden..wordt daar niet te veel op ingezet en valse hoop gewekt als of de “ na effecten “ nog jarenlang gaan duren. Hierbij valt het de Partij Voor de Vrijheid op, dat het steeds de Overheid is , die meer en meer op de stoel van de ondernemer denkt te moeten gaan zitten. VZ. .Goede ideeën ontstaan vaak aan de keukentafel bij de ondernemer thuis . Hij of zij zijn het die dagelijks de markt zien bewegen en hierop anticiperen. Luister wat meer naar innovatieve ondernemers. Een vragenrondje leert ons dat bij het samenstellen van dit rapport hooguit uitgegaan is van enquêtes maar niet met recreatie ondernemers is gesproken.

Praktijkmensen die U kunnen vertellen waar de schoen echt wringt en ik ga u er een paar noemen’

Geef minder geld uit aan peperdure onderzoeken en rapporten.

Geef de ondernemer meer ruimte en faciliteer

Maak de procedures voor vergunningen eenvoudiger, korter en goedkoper

Bekeur onze gasten niet te snel. Er zijn gevallen bekend dat men beboet werd nog tijdens het inchecken. Dit staat wel heel haaks op onze Friese gastvrijheid ..

Tot slot VZ.

Een brede regio marketing , al of niet door Merk Fryslan, is natuurlijk noodzakelijk , maar laten we ons toeristisch product eerst flink oppoetsen alvorens wij deze in de etalage zetten.

De conclusie van 9 expert opinions luide dan ook: Houd de politiek ver bij de marketing vandaan..en bijna paradoxaal.. en ik citeer..excelleer in strategie, maar blijf ver weg van de uitvoering..

Dankuwel.

Volg ons op...
Neem contact met ons op via...
PVV Fryslân
Provinciehuis
Tweebaksmarkt 52
8911 KZ Leeuwarden